Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
2015

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση του προϋπολογισμού διεξάγεται σ’ ένα κλίμα γενικής αστάθειας. Οι πρόωρες εκλογές είναι στο προσκήνιο. Στην κοινωνία, ο διχασμός αναπτύσσεται, την στιγμή που κάποια ανάπτυξη καταγράφεται το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με θυσίες είναι πρωτόγνωρα: μείωση του ελλείμματος την πενταετία 2009-2013, από 20 δις σε 3 δις ευρώ, όταν από το 2004 έως το 2009 εκτοξεύτηκε από το 7,6% στο 15,7%, και φθάσαμε στη χρεοκοπία.

Η οποία έφερε: συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 50 δις, 1,3 εκατ. ανέργους, μείωση εισοδήματος κατά 35% και στην ένδεια χιλιάδες πολίτες, Το κόμμα μας, μόνο του σήκωσε το βάρος, όταν όλοι αρνιόντουσαν να βοηθήσουν στα πολύ δύσκολα χρόνια 2009-2011, τότε που η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ συναθροίζονταν, ως ενιαίο αντιμνημονιακό μπλοκ, στις πλατείες.

Το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους παραμένει αν και η βασική υποχρέωση –η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος - έχει επιτευχθεί.

Βιώνουμε για πολλοστή φορά την ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε:

• Για επιπολαιότητα, διότι καλλιέργησε ένα κλίμα οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο.

• Ότι επεκράτησαν πολιτικές σκοπιμότητες και άκαιρα προεξόφλησε την έξοδο.

Ερασιτεχνισμοί? Προχειρότητες?

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται ακολουθώντας την πάγια τακτική της κάθε αντιπολίτευσης των τελευταίων χρόνων: άρνηση, επίδοση σε παροχολογία και υποσχεσιολογία, με επιδίωξη τις πρόωρες εκλογές και την εξουσία. Υπόσχεται μια…..άλλου τύπου διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, οι οποίοι δια μαγείας, θα υποκλιθούν. Δυόμιση χρόνια τώρα επιτύχαμε στόχους, αλλά λησμονήσαμε τις αιτίες της κρίσης. Όλοι έθεσαν στο ράφι την αναγκαία διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο κίνδυνος διάλυσης της Βουλής εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων είναι επικίνδυνη οδός. Δεν υπάρχει Σύνταγμα που η εκλογή του ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα σε καθεστώς Προεδρευόμενης Δημοκρατίας να οδηγεί σε διάλυση της Βουλής (π.χ. Ιταλία, Γερμανία κ.α. όπου απαιτείται 50+1%).

Το 1998 κατέθεσα την παρακάτω πρόταση στην τότε Επιτροπή Αναθεώρησης « Εάν κανένας από τους υποψηφίους για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συγκεντρώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα, τότε η Βουλή δεν θα διαλύεται, αλλά θα αποσύρονται οι υπάρχουσες υποψηφιότητες και τα πολιτικά κόμματα θα οδηγούνται σε νέες». Απερρίφθη από τη Ν.Δ. και τον τότε ΣΥΡΙΖΑ (καταθέτω και το κείμενο της ομιλίας μου το 1998). (1)

Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, οι Πρόεδροι εκλέχθηκαν συναινετικά λαμβάνοντας άνω των 250 ψήφων. Τον πρώτο λόγο για αυτό έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Έχουν την ευθύνη να προτείνουν ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους πέρα από τα στενά κομματικά όρια. Κατατέθηκαν ονόματα από το χώρο του πνεύματος, της επιστήμης, της δημιουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αμιγώς πολιτικά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της αντιπολίτευσης, έστω και αν δεν συναινεί η ίδια. Και υπάρχουν τέτοια πρόσωπα……

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Προτάθηκε και πριν 10 χρόνια, πρόσωπο με ιστορία και αγώνες, μέρος μιας αδικημένης γενιάς. Πρέπει να προστατέψουμε την θεσμική αξιοπρέπεια και την θεσμική αυτοδυναμία του ανώτερου πολιτειακού αξιώματος. Πρέπει να μείνει εκτός κομματικών παιγνίων ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος είναι πολιτικός θεσμός και το κοινοβούλιο οφείλει να λειτουργήσει πολιτικά, ας το ξανασκεφτείτε φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε στην γειτονική Ιταλία ένα βιβλικό πρόσωπο της αριστεράς, ο G. Napolitano ψηφίζεται από όλα τα κόμματα. Και ο κ. Κ. Καραμανλής το 1999 όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, απειλούσαν αλλά τελικά αμφότεροι ψήφισαν.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Εκλογές χωρίς την αναθεώρηση ίσον οπισθοδρόμηση γιατί απεμπολούνται: Η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, η ποινική ευθύνη των υπουργών, ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, η διάκριση των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους. Πριν 16 χρόνια η πρότασή μας απερρίφθη, δεδομένων των ακραίων θέσεων της τότε ηγεσίας της εκκλησίας πως θα γίνουν όμως αυτά χωρίς συναίνεση, Απαιτούνται 180 ψήφοι.

Ένα άλλο θέμα επίσης , η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για όσα εξελίσσονται στην Κύπρο, όπου διερευνώνται από τις εκεί δικαστικές αρχές οι ευθύνες για την κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας, τις ευθύνες που αποδίδονται σε όσους προκάλεσαν την πτώχευση της Κύπρου. Πως το Δικαστήριο της Λευκωσίας με την απόφαση της 23ης Μαΐου 2014, επικύρωσε τα διατάγματα που είχαν εκδοθεί τον Ιούνιο του 2013 για το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, κατόπιν αιτήματος της διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας, και για τους υπευθύνους μεταξύ των οποίων και ο κ. Βγενόπουλος. (καταθέτω στα πρακτικά τα σχετικά δημοσιεύματα) (2 Εφημερίδα Φιλελεύθερος 24-5-2014)

Ανώτερος αστυνόμος της Κύπρου, ο κος Μάρκος Νικολεττής, ένας εκ των βασικών στελεχών της ανακριτικής ομάδας που διερευνά το σκάνδαλο της Κυπριακής οικονομίας, σε πολυσέλιδη εμπιστευτική έκθεσή του (φέρει ημ. 23 Σεπτεμβρίου 2014) και είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρει επί λέξει: «μπορεί να στοιχειοθετηθούν, πέραν των αστικών ευθυνών στους κατά νόμον υπευθύνους και ποινικές ευθύνες, για τις πράξεις ή και παραλείψεις που τέλεσαν στην Ελληνική Δημοκρατία, κατά την εκτέλεση των τραπεζικών τους καθηκόντων», και αναφέρει διεξοδικά τι συνέβη στην Ελλάδα με την Μαρφίν και στην Κύπρο με την Λαϊκή, και πώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Καταθέτω στα πρακτικά τα όσα αναφέρονται και έχουν δημοσιοποιηθεί για το θέμα αυτό. (3 Εφημερίδα Πολίτης)

Στη χώρα μας πού βρίσκονται οι έρευνες για την κατάρρευση της Marfin Bank; Γιατί είναι τόσο αργές οι διαδικασίες; Χρειάσθηκαν 5 χρόνια για να παραπεμφθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι του Σκανδάλου του Βατοπεδίου. Η διερεύνηση του παράπλευρου τραπεζικού σκανδάλου που ανέδειξε το πόρισμα της Βουλής, πού βρίσκεται η διερεύνηση; 5 χρόνια προσωπικά και όλο το ΠΑΣΟΚ σε 3 διαφορετικές Κυβερνήσεις για να σωθεί η χώρα, καταρρακωθήκαμε.

Τους τελευταίους μήνες, όχι εμείς, αλλά η Κυβέρνηση διακηρύττει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Εγώ σας εμπιστεύθηκα και από το βήμα αυτό στην ομιλία μου στις 10 Σεπτεμβρίου είπα ότι δεν θα συναινέσω σε νέα μέτρα.

Τις δικές σας κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις τις μεταφέραμε οι Βουλευτές στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν. Αν κάνατε λάθος, δεν ευθύνονται οι βουλευτές και ισχύει η δέσμευση μου που προανέφερα.

Σας ευχαριστώ